ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA

Este o procedura care permite medicului sa diagnosticheze anumite afectiuni localizate la nivelul tractului digestiv superior.
In timpul unei endoscopii digestive superioare, endoscopul este introdus cu usurinta la nivelul gurii si gatului, prin esofag, permitand medicului sa examineze esofagul, stomacul si duodenul (prima parte a intestinului subtire).
Este important ca pacientul sa discute cu medicul gastroenterolog despre istoricul sau medical, deoarece este posibil sa fie necesare unele schimbari in ceea ce priveste medicatia.

 Pentru o examinare cat mai buna, este nevoie de un anumit tip de restrictie de alimente si lichide inainte de procedura:

Ultima masa (insemand alimente ușoare) trebuie servita cu minim 12 ore inaintea procedurii pentru ca in timpul examinarii stomacul sa nu prezinte resturi alimentare, acestea diminuand calitatea explorarii si sporind riscul de aspiratie in caile aeriene;

Consumul de apa este permis cu pana la 4-5 ore anterior explorarii;

Informeaza medicul gastroenterolog despre afectiunile, alergiile si medicatia folosita;

In cazul pacientilor cu diabet zaharat in tratament cu insulina, absenta unei mese poate insemna ca unele doze de insulina sa fie “sarite“ sau micsorate. Acest aspect trebuie discutat cu medicul diabetolog;

Endoscopia dureaza in medie 10-15 de minute; explorarea poate dura mai mult in cazul in care:
- pacientul opteaza pentru a efectua procedura cu anestezie;
- cand se efectueaza si o manevra terapeutica, de exemplu, excizia unui polip colonic;

Pacientii trebuie sa isi rezerve timpul necesar inainte si dupa interventie.(2-3 ore)

In cazul efectuarii procedurii cu anestezie, NU este permisa conducerea masinii timp de 6 ore.

Informeaza medicul gastroenterolog daca ai o boala valvulara cardiaca, o proteza valvulara metalica sau biologica sau o proteza aortica.

Pacientii in tratament cu anticoagulante (Trombostop, Sintrom, Plavix, Trombex, Aspirina, Eliquis, Xerelto etc.) vor discuta cu medicul cardiolog inainte cu 5 zile de investigatie.
TRATAMENTUL CARDIOLOGIC NU SE INTRERUPE.

*Procedura decontata prin CAS