Chrurgie generală – proctologie

Chirurgie generală – proctologie

Dr. Dumitru Sandu Ramboiu

medic primar

Dr. Andrei-Ionut Costin

medic specialist

  • Chirurgia generală

    este specialitatea medicală care tratează afecțiuni ce necesită intervenții operatorii. Medicii chirurgi efectuează proceduri chirurgicale de reparare, excizie sau rezecție, reconstrucție sau mică chirurgie.

Servicii medicale:

Specializarea chirurgie generală – proctologie
Dr. Dumitru Sandu Ramboiu

Servicii medicale:

Specializarea chirurgie generală – proctologie
Dr. Andrei-Ionut Costin

Tratamente

In cabinetul de chirurgie generală/proctologie se poate recurge la tratamentul hemoroizilor prin ligatură elastică, cu anestezie locală și recuperare rapidă, tratamentul trombozei hemoroidale sau al fisurii anale.
Este important să amintim că simptomele dominante ale bolii hemoroidale: sângerarea, scurgerile perianale, pruritul, prolabarea prin orificiul anal pot apare și în alte afecțiuni ale rectului și anusului, pot fi și semnele unui cancer de colon sau rect! De aceea este foarte important consultul de specialitate înaintea începerii tratamentului.

Întrebări frecvente

Specializara chirurgie generală – proctologie

Boala hemoroidală este larg răspândită în rândul populației adulte, având cauze multiple, insuficient cunoscute. Un rol important în apariția ei il au sedentarismul, obezitatea, alimentatia săracă în fibre celulozice, consumul redus de lichide, sarcina, igiena locală deficitară sau constipația cronică.
Hemoroizii sunt dilatații venoase situate la nivelul canalului anal sau rectului inferior. Ei se pot dezvolta în interiorul rectului (hemoroizi interni) sau la nivelul tegumentului perianal (hemoroizi externi). Se consideră că in cursul vieții aproximativ 3 din 4 adulți vor dezvolta hemoroizi.

Acestea depind de tipul hemorizilor. Astfel, hemoroizii externi se manifestă la nivel anal prin:
• Prurit sau iritație
• Durere sau disconfortl
• Tumefactie
• Sângerări
Hemoroizii interni adesea nu se vad și se manifestă prin:
• Sângerare fără durere in timpul defecației. Pacientul remarcă după scaun sau efort fizic un sânge proaspăt, roșu, care apare ca o pată pe hârtia igienică sau sub forma unor picături de sânge.
• Hemoroizii interni prolabează (ies) prin orificiul anal determinând prurit, arsuri perianale, secreții incolore ce pătează lenjeria intimă, senzație de corp străin.

Tratamentul medical, conservator cuprinde o dietă bogată în fibre vegetale, aplicarea locală a unor tratamente topice (unguente, supozitoare), toaleta locală de 2-3 ori pe zi cu apă la temperatura corpului.
Tratamentul minim invaziv (cu suferință minimă din partea pacientului) include:
• Ligatura cu benzi elastice: medicul plasează una sau două ligaturi cu benzi elastice la baza hemoroidului intern ceea ce duce la întreruperea alimentării cu sânge și secționarea lentă a lui în decurs de 7-10 zile, fiind eliminat o dată cu materiile fecale și însoțindu-se uneori de o sângerare minimă.
• Scleroterapia sau injectarea unei substanțe sclerozante cu obstrauarea vaselor de sânge ce alimentează pachetul hemoroidal. Este considerată ca fiind mai puțin eficientă comparativ cu ligatura cu benzi elastice.
• Coagularea (laser, infraroșu sau bipolară) – duce la distrugerea hemoroizilor mici, sângerânzi.
Tratamentul chirurgical:
 Hemoroidectomia este considerata ca fiind cea mai eficientă metoda de tratament a hemoroizilor. Se poate face cu anestezie locală, rahianestezie sau anestezie generală.
• Cura chirurgicală prin sutură mecanică (stapler) este mai puțin dureroasă comparativ cu hemoroidectomia, dar are un risc mai mare de recidivă și de prolps rectal.
Este important să amintim că simptomele dominante ale bolii hemoroidale: sîngerarea, scurgerile perianale, pruritul, prolabarea prin orificiul anal, pot apare și în alte afecțiuni ale rectului și anusului, pot fi și semnele unui cancer de colon sau rect! De aceea este foarte important consultul de specialitate înaintea inceperii tratamentului.

Fisura anală este o ulcerație de câțiva milimetri care pornește de la linia muco-cutanată si ajunge până la interiorul anusului. Ea se manifestă prin sângerări cu sânge roșu atât pe hârtia igienică cât și în vasul de toaletă. În faza acută a bolii se manifestă prin durere intensă la defecație, ulterior durerea scade în intensitate și devine supărătoare. Durerea după defecație poate fi scurtă sau poate persista câteva ore, de obicei dispare până la următoarea defecație. Durerea poate fi atât de puternică încat pacienții evită defecația, ceea ce poate duce la constipație. Se mai pot asocia: sângerările minore, mâncărimea (prurit anal) și secrețiile urât mirositoare. Cel mai adesea se întâlnește la nivelul comisurii posterioare, datorită fluxului sangvin mai redus la acest nivel.
Cauzele apariției fisurii anale sunt reprezentate de:
• Constipația cronică,
• Scaunele diareice multiple,
• Efortul repetat la defecație,
• Afectiuni medicale preexistente: boala Crohn, colita ulcerativă, cancerul anal, leucemie, tuberculoză, boli cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, chlamidia, HIV).
Tratamentul fisurii anale
Nu este necesara operatia in tratamentul fisurii anale. Tratamentul poate fi topic și/sau chirurgical. Tratamentul topic reușește in 85% din cazuri și este recomandat în fisurile acute, cu marginile netede cu debut de aproximativ 3 – 4 săptămani. Este realizat prin aplicarea unor unguente speciale, cu efect de diminuare și ulterior remitere a spasmului sfincterian anal. În caz de ineficiență, există alternative care presupun fisurectomia. Aceasta se poate desfășura sub anestezie locală, în cabinetul de proctologie.

 

Prețuri chirurgie generală

Află mai multe despre serviciile noastre: