PREGATIREA COLONOSCOPIEI

Este o procedura care permite medicului sa diagnosticheze anumite afectiuni localizate la nivelul tractului digestiv inferior.

 Pentru o examinare cat mai buna, este nevoie de un anumit tip de restrictie de alimente si lichide inainte de procedura:

In cele 3 zile anterioare explorarii se interzice consumul de: Vegetale – salata verde, spanac, fructe si legume cu coaja si seminte (rosii, struguri, pepene rosu, ardei, capsuni, fructe de padure, kiwi, seminte de in, susan, mac). Carbune medicinal, uleiuri laxative, preparate medicamentoase pe baza de fier.

PENTRU PACIENTII CARE VOR EFECTUA PROCEDURA CU ANESTEZIE ESTE INTERZIS CONSUMUL DE LICHIDE CU 4 ORE INAINTE DE ANESTEZIE !!!

In ziua dinaintea explorarii se poate manca obisnuit, numai pana la ora 14:00. Dupa aceasta ora, nu este permisa DECAT ingestia de lichide limpezi: ceai indulcit, apa minerala, cafea slaba.

Pentru colonoscopia programata la orele: 09.00- 13.00

Incepand cu ora 14:00, cu o zi inaintea explorarii, se beau, intr-un ritm cat mai constant, 4 L de FORTRANS (fiecare plic de fortrans se dizolva in 1 L de apa). La acesti 4 L se adauga inca 1-1,5 L lichide limpezi – apa/ceai.

Pentru Colonoscopia programata in intervalul orar 14:00 – 19:30

Incepand cu ora 16:00 pana la ora 22:00 cu o zi inaintea explorarii, se beau 3 L de FORTRANS (fiecare plic se dizolva in 1 L apa). La acesti 3 L se adauga inca 1-1,5L lichide limpezi: apa, ceai. In ziua explorarii incepand cu ora 06:00 pana la ora 08:00 se bea 1 L de FORTRANS (1 plic intr-un litru de apa).

Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominala, greata si voma (aceasta din urma nu este de dorit deoarece se poate pierde din substanta activa).Daca gustul solutiei de pregatire este greu tolerabil, aceasta se poate raci la frigider, in acelasi timp se poate adauga zeama de la lamaie, zahar, suc rafinat de grapefruit, portocale.

A doua zi dimineata, scaunul trebuie sa fie cat mai limpede si apos. In cazuri rare, daca scaunul nu este apos, exista posibilitatea ca pacientul sa mai bea 1 L de substanta pana cand scaunul devine apos.

De reținut

Colonoscopia dureaza in medie 15-20 de minute; explorarea poate dura mai mult in cazul in care:
- pacientul opteaza pentru a efectua procedura cu anestezie;
- cand se efectueaza si o manevra terapeutica, de exemplu, excizia unui polip colonic;
Este important ca medicul sa cunoasca bolile de care ati suferit anterior, interventiile chirurgicale si toate medicamentele pe care le folosesti in mod constant; In cazul efectuarii procedurii cu anestezie, NU este permisa conducerea masinii timp de 6 ore. Daca din diverse motive explorarea nu se poate efectua, va rugam sa sunati pentru a anula programarea. Pacientii trebuie sa isi rezerve timpul necesar inainte si dupa interventie. (2-3 ore)

PACIENTII IN TRATAMENT CU ANTICOAGULANTE (TROMBOSTOP, SINTROM, PLAVIX, TROMBEX, ASPIRINA, ELIQUIS, XARELTO ETC.) VOR DISCUTA CU MEDICUL CARDIOLOG INAINTE CU 5 ZILE DE INVESTIGATIE. TRATAMENTUL CARDIOLOGIC NU SE INTRERUPE !!!
Tratamentul de Diabet nu se administreaza daca nu mancati, se discuta cu medicul specialist.

*Procedura decontata prin CAS

*Va rugam sa anuntati telefonic daca aveti urmatoarele simptome: tuse aparuta recent, dureri in gat, respiratie ingreunata, pierderea mirosului sau gustului, febra, frison, senzatie de voma, diaree, dureri in tot corpul!!!
Anuntati daca ati avut contact direct cu o persoana diagnosticata cu Sars Cov 2 !!!